Завідувачка Мисак Ольга Йосипівна
Відділ акредитований згідно ДСТУ EN ISO/IEC 17025:2019.
В теперішній час відділ укомплектований висококваліфікованими спеціалістами.
Спеціалісти відділу мікробіологічних досліджень харчової продукції та кормів Львівської регіональної лабораторії Державної служби з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, здійснюють мікробіологічні дослідження продуктів харчування та сировини на відповідність вимогам нормативно-технічної документації, щодо показників якості та безпеки.
Для роботи використовуються нові сучасні міжнародні та вітчизняні методики, ДСТУ тощо (які входять до сфери акредитації ЛРДЛ Держпродспоживслужби). Спеціалісти відділу проходять підвищення кваліфікації з періодичністю встановленою Законом України, приймають участь у міжлабораторних порівняльних дослідженнях та «ВЕТ – ТЕСТ» раундах , а також удосконалюють свій фах під час стажування в Україні та за кордоном.
Дослідження проводяться на високому сучасному рівні з використанням сучасного обладнання,комерційних стандартизованих поживних середовищ, біохімічних тестових наборів для ідентифікації, тест-систем для експрес діагностики. Особлива увага приділяється забезпеченню якості і достовірності мікробіологічних досліджень шляхом проведення зовнішнього та внутрішнього контролю якості.
У відділі проводяться дослідження харчових продуктів,сировини тваринного та рослинного походження,питної води, кормів для тварин на такі показники, як сальмонели, бактерії групи кишкової палички, E .coli, стафілококи, лістерії, сульфітредукуючі клостридії, протей, кількість мезофільних аеробних і факультативно анаеробних мікроорганізмів (МАФАнМ) / загальне бакзабруднення / загальне мікробне число ( ЗМЧ) , кількість термофільних аеробних і факультативно анаеробних мікроорганізмів, , дріжджі та плісеневі гриби, парагемолітичний вібріон, молочнокислі бактерії, Pseudomonas aeruginosa та Pseudomonas spp., Bacillus cereus, Clostridium perfringens, Clostridium botulіnum,ботуліністичний токсин , желатинорозріджуючі мікроорганізми, Campylobacter spp., ентеробактерії, Yersinia enterocolitica, токсиноутворюючі мікроорганізми, ентеропатогенні штами кишкової палички (Е.coli) , пастерели, загальні колі – форми, термостійкі коліформні бактерії , ентерококи, промислова стерильність, колі-титр
та інші. А також :
- санітарно-гігієнічні дослідження ( змиви та повітря виробничих приміщень);
- органолептичні дослідження (зовнішній вигляд, колір, смак, запах, консистенція);
- наявність залишкової кількості антибіотиків ( тетрациклінова група, стрептоміцин, бензилпеніцилін, цинкбацитрацин) мікробіологічним методом в м’ясі та м’ясних продуктах, яйцях та яєчних продуктах, молоці та молочних продуктах ;
- наявність патогенних мікроорганізмів ( Salmonella та L.monocytogenes ) за допомогою імунофлуорисцентного аналізатора miniVidas (48год.)