Радіологічний

Львівської регіональної державної лабораторії Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів- завідувач Сімонов Роман Петрович, провідні лікарі ветеринарної медицини Геринович Мирослава Іванівна, Гайдай Уляна Василівна, Мот Ірина Іванівна.

Радіологічний відділ у своїй діяльності керується Конституцією України, законами України, актами Кабінету Міністрів України, Верховної Ради України, Президента України, наказами Міністерства аграрної політики та продовольства України, Держпродспоживслужби, Головного управління Держпродспоживслужби у Львівській області, правилами внутрішнього трудового розпорядку, колективним договором, правилами і стандартами документаційного забезпечення лабораторії наказами директора, Положенням про лабораторію. Відділ акредитований Національним агентством з акредитації України , який є повним членом ILAC – міжнародної організації зі співробітництва в галузі акредитації лабораторій, відповідно до стандарту ДСТУ EN ISO/IEC 17025:2019.

Основними завданнями відділу є:

  • Виконання радіологічних досліджень згідно щорічних планів державного моніторингу залишків ветеринарних препаратів та забруднювачів у живих тваринах і необроблених харчових продуктах тваринного, рослинного походження.
  • Забезпечення достовірності, об’єктивності та необхідної точності результатів досліджень.
  • Дотримання встановленого порядку та термінів проведення досліджень.
  • Надання практичної та методичної допомоги уповноваженим при роботі на приладах радіаційного контролю.
  • Взяття участі у ВЕТ- ТЕСТАХ та міжлабораторних порівняльних раундах з метою підтвердження якості проведених випробувань.
  • Підвищення кваліфікації фахівців радіологічного відділу.
  • Забезпечення функціонування розробленої у лабораторії Системи Управління.
  • Здійснення радіологічного моніторингу харчових продуктів, які виробляються на території області, так і тих що завозяться ззовні.

Радіологічний відділ оснащений сучасним спектрометричним, радіометричним обладнанням та проводить радіологічні дослідження (випробування) харчових продуктів кормів, води  тощо, на відповідність:

ГН 6.6.1.1-130-2006  «Допустимі рівні вмісту радіонуклідів 137Сs і 90Sr у продуктах харчування та питній воді»;

  • Нормам радіаційної безпеки України;
  • ДСТУ, технічним умовам, методичним вказівкам.

Радіологічний відділ, згідно сфери акредитації, проводить наступні дослідження:

  • дослідження харчових продуктів, кормів, води,  тощо на визначення питомої активності радіонуклідів 137Cs, 90Sr спектрометричним методом;
  • дозиметричний контроль у виробничих, лабораторних, житлових та нежитлових приміщеннях, атмосфері ;
  • визначення питомої активності радіонуклідів 137Cs, 90Sr в деревині та продукції з деревини
  • визначення ефективної питомої активності природних радіонуклідів радію-226 (226Ra) , торію-232 (232Th), калію-40 (40К) в будівельних матеріалах та мінеральній сировині
  • визначення сумарної бета активності у воді питній, мінеральній, льоді.

Завантажити найменування послуг та цін